Treska se žampionovou omáčkou

¾ kg tresky, sůl, 3 dkg strouhanky, 5 dkg másla.

Omáčka: 12 dkg žampionů, 4 dkg másla, 5 dkg cibule, sůl, mletý pepř 1/8 litru vína, 1/8 litru polévky.

Tresku rozpůlíme po délce, odstraníme páteř a kůži. Maso upravíme do ohnivzdorné mísy, osolíme, zalijeme omáčkou, posypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Pečeme prudce ve vyhřáté troubě asi čtvrt hodiny i déle. Upečenou rybu posypeme zelenou petrželí a ihned podáváme.

Omáčka: Jemně usekané žampiony vložíme do rozpáleného másla, chvíli dusíme, pak přidáme usekanou cibulku, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a zavaříme. Do této omáčky přidáme polévku, zamícháme a nalijeme na upravenou rybu.