Losos se zeleninovou omáčkou

1 kg lososa, sůl, 1 citrón, 15 dkg másla, kořenová zelenina, kousek kedlubny, cibule, 15 dkg zeleného nebo sterilizovaného hrášku, zelená petržel, máslová jíška, mletý pepř.

Lososa rozkrájíme na úhledné kousky, osolíme, potřeme šťávou z citrónu a necháme asi dvě hodiny odležet. Potom porce ryby vložíme na pekáč vymazaný máslem, poklademe kousky másla a necháme půl hodiny péci. Zvlášť dusíme na másle mrkev, celer, petržel, cibuli, přidáme hrášek, kousek zelené petržele, kousek kedlubny a zalijeme půl litrem vody. Vše necháme povařit, potom procedíme a zapražíme máslovou jíškou. Přidáme citrónovou šťávu, strouhanou citrónovou kůru a pepř. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.