Pečené ryby
Ryby pečeme celé nebo porcované. Pečeme je na pánvi, v troubě, na roštu, na rožni nebo grilu.
- Rybu zpočátku opečeme prudce, dopékáme pozvolna za stálého podlévání, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Doba pečení se řídí velikostí ryby.
- Při úpravě používáme nejrůznějších přísad užíváme jich v různém množství podle toho, mají-li chuť ryby pouze zvýraznit nebo být podstatným činitelem konečné chuti.
- Při pečení můžeme používat různých nádivek a omáček, které jsou uvedeny ve zvláštní kapitole.
- Úprava ryb pečením je nejrozmanitější ze všech druhů úprav, jak vyplývá z uvedených předpisů.
K pečení se hodí ryby sladkovodní i mořské.
Téměř devadesát nejrůznějších receptů na pečené ryby, uvedených v této kapitole, představuje ještě přísně provedený výběr receptů, které se pro pečení ryb používají a uvádějí v nejrůznějších kuchařských knihách. Kdybychom měli uvádět ještě ty, které jsou jen malou obměnou těchto vybraných, dosáhla by číslice jistě několika set. I tak je tato kapitola důkazem, že pečená ryba je nejoblíbenější způsob úpravy. Na celém světě se můžeme setkat s touto kuchyňskou úpravou, samozřejmě v nejrůznějších podobách a nejrůznějšími přísadami.
Pečení zachovává rybě její šťavnatost i specifičnost. Kromě toho dává možnost tuto základní chuť co nejrozmanitěji ovlivňovat a upravovat zvláštními druhy přísad. Setkáváme se tedy s celou stupnicí nejrůznějších chutí, od vlastní chuti ryby až k téměř rafinovaným receptům, v nichž je pečená ryba už vlastně jenom doplňkem nejrůznějších zvláštních chutí. I když nejsme rozhodně propagátory příliš složitých druhů příprav, přimlouváme se za projevení fantazie i v kuchyni. Pečení je způsob, který umožňuje její rozvinutí, aniž by bylo nutno vymýšlet příliš složité postupy.
Při pečení dodržujeme vždy zásadu, uvedenou na začátku této kapitoly, totiž prudké počáteční opečení a pak pozvolné dopékání za stálého podlévání. Jen tak bude hotový pokrm opravdu chutný a šťavnatý. Přílišné vysušení rozhodně rybě nesvědčí.
Pro výběr konkrétního receptu pečené ryby pokračujte volbou v menu na levé straně.