Kapr s pikantní nádivkou

1 kapr (asi 1 ½ kg), citrónová šťáva, 2 lžíce bílého vína, sůl, pažitka, 16 dkg másla, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce muškátový květ, mletý pepř, 1 cibule.

Kapra vykucháme, vysušíme utěrkou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 2 hodiny odležet. Jikry nebo mlíčí z kapra dáme do porcelánového kastrolu, zalijeme vínem, 2 lžícemi vody, osolíme, přidáme sekanou pažitku a vaříme pod pokličkou do měkka. Vše dobře nasekáme, dáme na misku, přidáme 10 dkg másla, strouhanku, drobně usekané, natvrdo vařené vejce a 1 syrové vejce, květ, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Na pekáči zpěníme 6 dkg másla, jemně nakrájenou cibuli pak vložíme kapra a pečeme asi půl hodiny za stálého polévání vypečenou šťávou a máslem. Upečeného kapra opatrně nakrájíme, abychom nepoškodili nádivku, obložíme brambory, polijeme šťávou z kapra a podáváme s celerovým salátem.