Prapodivná omáčka

2-3 dkg cibule, 2 dkg sádla, 2 dkg hladké mouky, 5 pepřů, muškátový květ, kousek citrónové kůry, 3 nová koření, 1 bobkový list 1 sardelka, 2 lžíce vína (nebo 1 lžíce citrónové šťávy), 2 dkg másla.

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle a zaprášíme moukou. Necháme sežloutnout, zalijeme vodou nebo polévkou a přidáme pepř a květ. Necháme povařit. Pak přidáme strouhanou citrónovou kůru, nové koření, bobkový list a znovu dobře povaříme. Do hotové přidáme vykostěnou, s kouskem másla utřenou sardelku a dvě lžíce bílého stolního vína nebo lžíci citrónové šťávy. Vše promícháme, procedíme a teplé podáváme.