Slanečkový salát s fazolemi

¾ kg brambor, 3 slanečci, 1 celer, 1 petržel, 2-3 mrkve, 2 kyselé okurky, 2 jablka, 5 dkg fazolí, 3 lžíce oleje, 2 vejce, cukr, ocet, 1 kyselá ryba, 10 dkg salámu nebo zbytků z pečené.

Brambory a zeleninu uvaříme a nakrájíme na kostičky. Vymáčené slanečky pokrájíme na malé kousky, usekáme kyselou rybu, salám nebo pečeni a cibuli nakrájíme na plátky. Fazole uvaříme na měkko. Zeleninu, ryby, brambory, pečeni nebo salám a fazole smícháme, přidáme usekané vařené bílky a dobře promícháme. Mlíčí ze slanečků utřeme ze žloutky vařenými natvrdo a za stálého tření přikapáváme ocet a olej. Nakonec podle chuti přisladíme a lehce vmícháme do salátu.