ZÁKLADNÍ RECEPT: RYBA PEČENÁ NA KMÍNĚ
Obvyklý postup
Omyté porce ryby osušíme, osolíme a pokmínujeme. Vložíme do rozpáleného tuku a opékáme po všech stranách do zlatova. Pak vyjmeme, do šťávy přidáme trochu jíšky, zalijeme trochou vody, přisolíme a vaříme, až se šťáva začne zahušťovat a oddělovat od tuku. Porce ryby pak šťávou polejeme a podáváme na nahřátém talíři.
Postup při dietě neslané
Vůbec nesolíme. Šťávě dodáváme chuti citrónovou šťávou a jemně sekanou petrželkou, abychom zastřeli neslazenou chuť ryby i šťávy. Nezahušťujeme jíškou, ale zaprášíme opraženou moukou.
Postup při dietě žaludeční, žlučníkové a bílkovinné s omezením tuku
Osolené porce podlijeme trochou vařící vody, přidáme kmín a dusíme v předem rozpálené troubě 15-20 minut. Porce dáme na talíř, šťávu na ně přecedíme, přidáme syrové čerstvé máslo a sypeme petrželkou.
Postup při dietě redukční a diabetické
Šťávu podáváme nezahuštěnou, jinak jako při obvyklém postupu.