ZÁKLADNÍ RECEPT: DUŠENÁ RYBA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Obvyklý způsob          

Rybu osolíme, obalíme v mouce a naskládáme do pekáče vymazaného máslem nebo vymaštěného olejem, trochu podlijeme a dusíme do měkka.

Postup při neslané dietě         

Rybu nesolíme, msto toho můžeme zakapat citrónovou šťávou.

Postup při dietě žaludeční šetřící, žlučníkové a bezpurinové            

Rybu neobalujeme v mouce, dusíme bez tuku, jen podlitou vodou, lehce zakapanou citrónem a mírně osolenou. Do šťávy pak přidáme kousek syrového másla. Šťávu můžeme zahustit trochou mouky nasucho opražené.

Postup při dietě protisklerotické         

Dusíme na oleji nebo ve vlastní šťávě bez tuku.

Postup při dietě bílkovinné s omezením tuku            

Dusíme bez tuku ve vlastní šťávě. Po skončení úpravy přidáme malý kousek čerstvého másla.