ZÁKLADNÍ RECEPT: BULHARSKÁ RYBÍ POMAZÁNKA

Obvyklý postup           

¼ kg vařené ryby bez kostí rozemeleme a přidáme na drobno krájenou cibuli, promačkanou se solí. Zalijeme octem a olejem. Přidáme rozdrobený chléb a vše dobře promícháme.

Postup při neslané dietě         

Nepoužijeme sůl a jen málo cibule.

Postup při dietě šetřící žaludeční a žlučníkové          

Použijeme libové ryby a málo soli. Vynecháme cibuli a oleje použijeme jen v malém množství. Místo octa dáme citrónovou šťávu.

Postup při dietě bílkovinné s omezením tuku            

Nepoužijeme oleje, ale kousku zcela čerstvého másla.

Místo octa je lépe použít citrónové šťávy.

Postup při dietě diabetické     

Dbáme na to, aby množství chleba nepřevýšilo povolené denní množství.