ZÁKLADNÍ RECEPT: BULHARSKÁ RYBÍ POMAZÁNKA
Obvyklý postup
¼ kg vařené ryby bez kostí rozemeleme a přidáme na drobno krájenou cibuli, promačkanou se solí. Zalijeme octem a olejem. Přidáme rozdrobený chléb a vše dobře promícháme.
Postup při neslané dietě
Nepoužijeme sůl a jen málo cibule.
Postup při dietě šetřící žaludeční a žlučníkové
Použijeme libové ryby a málo soli. Vynecháme cibuli a oleje použijeme jen v malém množství. Místo octa dáme citrónovou šťávu.
Postup při dietě bílkovinné s omezením tuku
Nepoužijeme oleje, ale kousku zcela čerstvého másla.
Místo octa je lépe použít citrónové šťávy.
Postup při dietě diabetické
Dbáme na to, aby množství chleba nepřevýšilo povolené denní množství.