ZÁKLADNÍ RECEPT: KAPŘÍ POLÉVKA S KAPÁNÍM

Obvyklý způsob          

Čistě omyté vnitřnosti a hlavu z kapra vložíme do hrnce s vodou. Přidáme zeleninu, cibuli, mírně osolíme a vaříme asi půl hodiny. Potom vývar procedíme, uvedeme znovu do varu, přidáme masox, máslo a nakonec do polévky zašleháme jemné kapání, připravené z vejce a hladké mouky. Obrané maso z hlavy, mlíčí nebo jikry drobně pokrájíme a vložíme do hotové polévky.

Postup při neslané dietě         

Stejný postup, pouze nepřidáváme masox, ani nepřisolujeme.

Postup při dietě žaludeční šetřící a žlučníkové          

Ze zeleniny použijeme mrkev a květák. Kapání připravíme v takovém množství, aby na jedni osobu nepřipadalo více jak půl vejce. Máslo přidáváme až do hotové polévky. Nepoužíváme masox, mírně přisolujeme.

Postup při dietě bílkovinné při omezení tuku             

Jako při dietě žaludeční šetřící a žlučníkové, jen kapání nemusíme tolik omezovat.