Ryba á la Espadon (cařihradský předpis)

štika, candát, losos - 1 ryba vcelku, ½ litru masového vývaru, mouka, 10 dkg másla, 1 malá cibule, 1-2 žloutky, citrónová šťáva, sůl, chlebíčková veka nebo francouzský chleba, 1 citrón, vlašský salát.

Vyčištěnou, vykuchanou rybu opatrně vcelku uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme z mouky, másla, hovězího vývaru a strouhané cibule bešamelovou omáčku, do ní rozkvedláme žloutky a citrónovou šťávu. Vařenou rybu nakrájíme na plátky cm silně, nepůlíme je, takže mají tvar podkovy. Bílý chléb nakrájíme na stejně plátky, opečeme jej, na každý položíme podkovu z ryby, složíme na dlouhou mísu jeden vedle druhého, přelijeme omáčkou, ozdobíme citrónem a vlašským salátem.